Водяні системи створюють завісу, що дозволяє локалізувати пожежу і не допустити її поширення. Актуальні для великих приміщень без перекриттів, віконних, дверних і вентиляційних отворів. Не використовується там, де дуже важливо зберегти матеріальні цінності.
Порошкові системи ефективні при контакті з металами, взаємодії з продуктами горіння — там, де не можна використовувати воду, газ, піну. Універсальні в застосуванні. Підходять для пожежогасіння горючих рідин, витоків газу, нафтобаз тощо.
Пінні системи гасять горючі рідини, тому часто застосовуються у виробничих і складських приміщеннях, нафтосховищах. Ефективно пригнічують процес горіння.
Аерозольні системи — поєднання інертного газу і дрібнодисперсних твердих частинок. Ефективні при гасінні електротехнічного обладнання, транспортних засобів, побутової техніки. Не підходять для вибухонебезпечних об’єктів. Найчастіше використовуються в торгових центрах, житлових будинках і комплексах, бізнес-центрах.
Газові системи — економічні, спрацьовують без відключення електрики та повної евакуації людей. Активно застосовуються там, де важливо зберегти цілісність об’єктів: в серверних, дата-центрах, бібліотеках, лабораторіях, виробничих об’єктах, музеях і так далі.
Кухонні системи призначені для гасіння рослинних і тваринних жирів на домашніх, промислових кухнях, в місцях громадського харчування (їдальні, кафе, ресторани), на відкритому повітрі (мангали, барбекю). Використовуються локально, легкі в установці та застосуванні.